sábado, 11 de diciembre de 2010
OS GHURMÉS E OUTROS ESPESÍMENES. Ou coma faser unha sea sen peperetadas.
Por Femia Castradora.
De sempre fun dada a faser seas, xantares ou merendas. O que sexa con tal de ter unha escusa para faser unha boa festa. Ghústanme os pratos sinxelos e saborosos.
Non entendo as deconstrusións, eu se como unha tortilha de patacas con ovos da casa quero masticala e non chuchala cunha palhinha coma se non tivera dentes. Os que inventan esas cousas tenhen o serebro líquido seghuro. A mín, o que me ghusta chuchar son as cabesas das sighalas ou as patas das sentolas cando lles dá por vir á minha casa, que é poucas veses.
Co bó que é rilhar no churrasco e ponherte ata a cabesa de molho, ou unha boa enchente de cosido. Aghora que co cosido sempre houbo na minha casa unhas liortas de medo cos temas: ghrelos ou repolo; gharbansos ou fabas; a cachucha, ponhémola ou non? Ponhemos, pero sen dentes, que por ahí non paso; con polo ou sen polo?; fasemos tamén bolos do pote?... E en ves dun cosido paresía que íamos toda a familia á gherra, cada quen ten os seus ghustos.
Aghora mesmo, estou que se me fai a boca augha pensando no bacalhau con colifror da cea de Nadal. A moita xente non lhe ghusta, pero hai que darlle unha oportunidade á nosa ghastronomía, abaixo o pavo ou o foie. Temos que reivindicar o capón (non sei porqué, pero inconsientemente sempre sentín predilesión por eses animais), a carne asada, o cabritinho, o ollomol ó forno... e outras cousas das que non me lembro aghora mesmo.
E as sobremesas, qué disir desas lambetadas? Pois o mesmo. Onde se ponhan unhas boas filhoas, unhas chulas de cabasa, ou mesmo unha torta de ghalhetas con chocolate que se quiten os petisús e as finesas paresidas.
Fai tempo tiven un moso que lle ghusaba meterse na cosinha e faser cousas raras coa comida. A min iso paresíame unha parvada, nunca lle vin a ghrasia a comer unha croqueta e que o mordela, saia fume coma se foras un draghón; ou que se lhe chame a un prato cun nome que ninghén entende: "sobor de cama de infusión de froitas da horta, lascas de perna de porco curada ó aire da montanha" e logho resulta que o que fasía era un puré de patacas cun pouco de xamón enriba. Nen que desir ten que me durou pouco ese home. Logho de estar con él recuperei a minha fighura de sempre.
Apertas.
Etiquetas:
Femia Castradora,
Humor.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Estou contigo, Femia. Onde se poña un bo cocido galego que se quiten as peperetadas e a nova couciña.
ResponderEliminarHola Femia.Gustoume moito.Pero quedo na iñorancia das chulas de cabasa.A ver se outro dia sacas outra ocurrencia.Esta estivo moi ben moi bem.Saudos.
ResponderEliminarJajaja, esa es mi Femia Castradora. Y que sepas que esta noche otra vez toca botellón!!!!!!!!!!!!!
ResponderEliminarMoi ben, Femia! Un xeito orixinal e divertido de defender a nosa língua.
ResponderEliminarDi que sí, Femia, donde se ponga un buen cocido que se quiten las peperetadas. De todas formas, un día nos vamos a comer a Casa Solla o al Alameda y verás como en lugares como esos también comes como un rei, o reina en tu caso
ResponderEliminarPos eu hoxe fixen un cocido para catro días, con repolo. Unha ledicia. Apertas tamén para ti.
ResponderEliminarMe encantan estas entradas de Femia Castradora, y me encanta el cocido. Esperamos una entrada sobre las experiencias navideñas de Femia :)
ResponderEliminarFemia, xa me gustara a min ter a mitede dos mozos que tes ti. Comparte un pouco e deixa algo para as demais, non me sexas egoísta.
ResponderEliminarFemia, estóu contigo, ¿non serás de Lalín, terra do cocido? Podes ir a Feira do Cocido como pregonera.
ResponderEliminarGústame saber que eres una cheff tradicional, espero que me invites a un bó cocido pra que vexas todo o que eu séi de cociña, sobre todo cando xá esta na mesa.